"Creating a circulair economy with a focus on biobased"

Verkoopovereenkomst met greenSand

Natural Plastics heeft een verkoopovereenkomst afgesloten met greenSand en heeft nu ook greenSand in haar portfolio.

Wat is greenSand?

greenSand is Olivijn. Een mineraal dat in grote hoeveelheden op aarde voorkomt en al miljoenen jaren CO2 verwijdert uit de lucht. Wij verkopen en verspreiden zand en stenen van Olivijn.

Het is heel gemakkelijk. Strooi Olivijn zand en stenen uit en de natuur doet al het zware werk.

Hoe werkt het?

Als Olivijn, een magnesium silicaat met ijzer, in contact komt met water, onttrekt het CO2 uit het water en 'valt' uiteen in zand, magnesium, bicarbonaat en ijzer.

Het bicarbonaat verdwijnt als waterige oplossing uiteindelijk naar zee, waar het de verzuring neutraliseert en dient als voedingstof voor schaaldieren die het gebruiken voor de bouw van hun schelpen. Deze schelpen vormen uiteindelijk kalk(steen) waardoor de CO2 voor duizenden jaren vastligt. Tenminste als we deze stenen niet meer aanraken.

Waarom is het goed voor de tuin?

De bi-carbonaten (kalk) gaan verzuring van de grond tegen. De pH gaat omhoog en wordt gestabiliseerd. 140 gram greenSand heeft dezelfde werking als 200 gram calcium: 1 kg greenSand heeft dezelfde werking als 1,43 kg kalk.
greenSand vult geleidelijk magnesium aan. Magnesium is een van de belangrijkste hoofdvoedingsstoffen voor planten. Het is essentieel voor de vorming van chlorofyl, het deel van de plant dat zorgt voor de groene kleur en de groei (de “energie fabriek van de plant” die zorgt voor de omzetting van de zonne-energie).

Het werkt echt

Onderzoek van o.a Deltares, Moveres en universiteiten als Hamburg, Antwerpen, Delft en Utrecht hebben aangetoond dat Olivijn CO2 uit de lucht haalt.